Vall d’Hebron renova el seu compromís contra la violència masclista coincidint amb el 25-N

L’acte ha culminat amb la representació teatral del Grup Píndoles de l’obra “We Would Prefer Not to”, una peça de teatre físic expliquen que representa les ferides i la violència rebuda en les dones dins d’una relació tòxica.

23/11/2023

Un any més, Vall d’Hebron ha reafirmat el seu compromís en la lluita contra la violència masclista coincidint amb el 25-N, dia internacional per l’Eliminació de la Violència Contra les Dones. La violència masclista és la manifestació més greu de la desigualtat cap a les dones i un greu problema de salut pública, un atemptat contra la llibertat individual i una violació dels drets humans. Segons dades del Departament d’Interior, enguany Catalunya ha registrat 12.957 víctimes de violència masclista en l’àmbit de la parella. Per mostrar el seu rebuig a la violència masclista, Vall d’Hebron ha organitzat un acte molt emotiu i especial enfront de l’Hospital Infantil i de la Dona.

La Dra. Maria José Abadias Medrano, subdirectora assistencial de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha donat la benvinguda als assistents a l’acte posant en relleu l’orgull de disposar d’una Comissió de Violència Masclista, amb participació de professionals de totes les especialitats, per millorar el seu abordatge a Vall d’Hebron. A continuació, professionals del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i el Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat) han fet parlaments en condemna de la violència masclista. L’antropòloga Dra. Serena Brigidi, investigadora de Medicina Materna y Fetal del VHIR, ha posat l’accent en la importància de la perspectiva de gènere per lluitar contra la violència masclista, la més visible i la que no és no tan evident.

La Dra. Carmen Escudero, PhD Student del Grup de Tumors Gastrointestinals Superiors del VHIO i divulgadora científica a la Direcció de Comunicació del VHIO, que ha posat l’accent en les desigualtats entre les dones que es dediquen a la recerca. “En general, les dones científiques ens hem d'esforçar més, cobrem menys, ens valoren i ens valorem menys, i hem de fer absoluts malabars per a aconseguir conciliar una vida professional d’èxit amb tota la xarxa de responsabilitats i cures que solem tenir fora de la feina, que acostuma a ser major que la d'ells, ja que aquest rol de cuidadores s'ha assignat socialment a les dones en solitari.  Les dones, a més, han de bregar amb les violències masclistes que no hem d'oblidar que també ocorren en l'àmbit laboral”, ha reflexionat la Dra. Carmen Escudero. Per últim, la Dra. Rebeca Menéndez, neuropsicòloga del Cemcat, ha reflexionat que encara s’ha d’aprofundir en l’estudi de la violència masclista que pateixen dones amb malalties incapacitants com pot ser l’esclerosi múltiple per tal de visibilitzar-les.

A continuació, Ariadna Gomà i Cristina Soler, membres de la Comissió transversal de Violència Masclista de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, han llegit un manifest contra la violència masclista. “En el nostre àmbit, remarquem la importància en la diligència deguda, que significa l’obligació professional d’actuar responsablement d’acord amb els protocols i legislació determinada, quan coneixem una situació de violència masclista”, destaca el manifest. Oferir a les víctimes una atenció centrada en la persona, que tingui en compte la interseccionalitat ha estat un altre de punts que s’ha posat en relleu: cal identificar els eixos discriminatoris com l’ètnia, gènere, edat, funcionalitat, classe com a condicionants que poden determinar un impacte en la situació de violència masclista. També recordar que els fills i filles que estan en situació de violència masclista també són víctimes directes", han exposat Gomà i Soler.

L’acte ha culminat amb la representació teatral del Grup Píndoles de l’obra “We Would Prefer Not to”. Es tracta d’una peça de teatre físic, sense text, interpretada per dues actrius, Andrea Eraso i Lisa Reventós, que a través de la seva gestualitat i amb sons, expliquen i representen les ferides i la violència rebuda en les dones dins d’una relació tòxica. Les dues dones, des de la seva por a la solitud i per la seva manca d’amor, es busquen l’una a l’altra en un viatge inevitable.

Tòtems i accions de senbilització

A més, ha col·locat tòtems morats als vestíbuls de l’Hospital Universitari Vall d'Hebron, el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i el Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat) per commemorar el 25-N, amb el lema ‘Actua tu també!’. Les víctimes de la violència masclista no estan soles i les agressions poden ser no només físiques, sinó sexuals, ambientals i socials, recullen els tòtems. Vall d’Hebron també ha habilitat un plafó en forma d’iceberg per fer emergir tant les violències més visibles com aquelles no tan evidents. Pacients i acompanyants, així com professionals de Vall d’Hebron, poden enganxar els seus missatges al plafó. Coincidint amb el 25-N, Vall d’Hebron ha dut a terme una acció participativa a xarxes per conèixer el grau de sensibilitat dels usuaris a xarxes.

 La violència masclista és la manifestació més greu de la desigualtat cap a les dones i un greu problema de salut pública, un atemptat contra la llibertat individual i una violació dels drets humans.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.