Esclerosi múltiple

16/05/2023

Català

Dr. Jordi Rio, Dra. Susana Otero

Salut en sintonia

L’esclerosi múltiple és una malaltia crònica que afecta el sistema nerviós central. Es considera una malaltia degenerativa i representa la segona causa de discapacitat neurològica en adults joves (entre 20 i 40 anys).

Encara que la causa continua sent desconeguda, se sap que el sistema immunitari reacciona de manera errònia contra la mielina. La pèrdua de mielina causa alteracions en el funcionament del cervell, la medul·la espinal o el nervi òptic, i pot ocasionar pèrdua del teixit neuronal. A la llarga també pot causar la destrucció directa de neurones.

Els símptomes són múltiples i poden aparèixer en dos contextos: en forma de brots i/o amb progressió de la discapacitat.

Els brots són episodis d’alteracions clíniques amb una durada superior a les 24h que tenen tendència a remetre amb el temps, encara que en alguns casos poden quedar seqüeles. En canvi, si hi ha progressió de la malaltia els símptomes apareixen a poc a poc i s’acumulen de manera lenta i progressiva. Algunes persones només pateixen un curs amb brots, altres només progressiu i d’altres, després d’un període de brots, inicien una etapa de progressió.

Segons les àrees que afecti, els símptomes variaran entre:

  • Símptomes motors, com dificultat en la mobilitat d’alguna part del cos.
  • Símptomes sensitius, com alteració o manca de sensibilitat.
  • Símptomes visuals, com visió doble o borrosa.
  • Problemes cognitius, com alteració de la capacitat de memòria o problemes de concentració, entre d’altres.
  • Fatiga.

També poden quedar afectats l’equilibri o la coordinació, la funció urinària i la funció sexual.

L’esclerosi múltiple afecta sobretot a les dones: per cada home afectat hi ha entre dues i tres dones. A l’Estat espanyol, la prevalença és al voltant dels 100 casos per cada 100.000 habitants. S’estima que hi ha més de 2,3 milions de persones afectades arreu del món.

Tot i que hi ha condicionants genètics, no es considera una malaltia hereditària i es desconeix la causa exacta. Hem de tenir clar que l’esclerosi múltiple no té tractaments curatius. Són tractaments per a poder retardar i controlar millor la malaltia. Per prevenir-la, és important mantenir un estil de vida saludable que afavoreix un millor estat de salut per al cervell i així podem intentar prevenir l’empitjorament de la malaltia.

Si vols saber-ne més, escolta el novè capítol, amb les veus especialitzades dels professionals del campus Vall d’Hebron: El Dr. Jordi Rio, neuròleg i cap d'hospitalització del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya i la Dra. Susana Otero, epidemiòloga del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’hospital Vall d’Hebron.

Per no perdre't cap podcast segueix-nos a:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.