Codi
4
Codi Hipàtia
470

Sandra Rovira Amigo

Pneumologia, al·lergologia i fibrosi quística, Hospital Infantil i Hospital de la Dona

Antonio Moreno Galdó

Cap de Secció, Hospital Infantil i Hospital de la Dona

Pneumologia, al·lergologia i fibrosi quística

La Unitat de Pneumologia Pediàtrica i Fibrosi Quística és un centre de referència per a l’assistència a pacients pediàtrics amb problemes respiratoris. 

El servei de Pneumologia, al·lergologia i fibrosi quística compta amb l'acreditació
Autoria: Vall d'Hebron
Data de creació: 17.12.2021, 10:03
Data de modificació: 30.12.2021, 13:41
Comparteix-lo
T'ha resultat útil?

Pediatria

El Servei de Pediatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron integra diverses seccions i unitats d’àrees específiques pediàtriques. Donem servei assistencial des del naixement fins a l’adolescència. Com a centre integrat a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, facilitem la transferència dels pacients infantils a adults dins del mateix recinte hospitalari. 

L’Hospital Infantil Vall d’Hebron és un dels centres amb més capacitat de resolució de processos pediàtrics complexos a Catalunya i a l’Estat espanyol.

El servei de Pediatria compta amb l'acreditació
Autoria: Vall d'Hebron
Data de creació: 17.12.2021, 10:03
Data de modificació: 30.12.2021, 13:42
Comparteix-lo
T'ha resultat útil?

Endocrinologia Pediàtrica

Des que es va constituir el 1968, la Unitat d’Endocrinologia Pediàtrica s’ha consolidat amb la seva tasca assistencial, docent i investigadora com una de les unitats amb més prestigi i reconeixement estatal i internacional, i n’és exponent la publicació d’un important nombre d’articles a revistes amb un elevat  factor d’impacte.

El servei de Endocrinologia Pediàtrica compta amb l'acreditació
Autoria: Vall d'Hebron
Data de creació: 17.12.2021, 10:03
Data de modificació: 30.12.2021, 13:41
Comparteix-lo
T'ha resultat útil?

Neonatologia

Al Servei de Neonatologia tenim la vocació d’oferir unes cures humanitzades, individualitzades, i centrades en el desenvolupament de l’infant i en la participació de la família com un element clau en el procés. 

El servei de Neonatologia compta amb l'acreditació
Autoria: Vall d'Hebron
Data de creació: 17.12.2021, 10:03
Data de modificació: 30.12.2021, 13:41
Comparteix-lo
T'ha resultat útil?

Pediatria

La Unitat Docent de Pediatria, ubicada a l’Hospital Infantil i de la Dona, compta amb una àmplia trajectòria en la formació d'especialistes i ofereix una formació versàtil dels futurs especialistes, des de les malalties més freqüents i prevalents fins a les patologies més complexes que requereixen atenció en centres d’alta tecnificació com el nostre.

Fins ara, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha comptat amb 60 residents de Pediatria, a raó de 15 per any. Durant el curs 2020-2021 s’ha ampliat l’oferta docent a 18 residents per any.

Places acreditades

18

Especialitats relacionades
Grups de recerca

Itinerari formatiu de Pediatria

L’Hospital Infantil

L’Hospital Infantil disposa de totes les especialitats pediàtriques mèdiques i quirúrgiques consolidades com a referents en patologies com ara les cardiopaties congènites, la hipertensió pulmonar, el trasplantament d’òrgan sòlid, les malalties onco-hematològiques i el trasplantament de moll d’os. L’Hospital Infantil té una relació molt estreta amb l’Hospital de la Dona oferint assistència prenatal en gestacions de risc així com assistència al nadó en una unitat neonatal d’alta especialització. La base del SEM pediàtric es situa a l’Hospital Infantil i ofereix a tots els residents la possibilitat de realitzar una rotació específica a la seva unitat.

A més, la interrelació constant entre els pediatres de l’Hospital Infantil i els centres d’atenció primària de la zona permet oferir al resident una visió global i integradora de la Pediatria. El resident d’últim any pot, si ho desitja, realitzar una rotació per les consultes ambulatòries de diferents especialitats pediàtriques que es realitzen al CAP Casernes.

 

Formar-se com a pediatre/a a Vall d’Hebron

Durant la residència, l’activitat assistencial dels residents, fonamental per poder assolir els objectius docents, es combina amb activitat docent pròpiament dita en forma de sessions clíniques, simulacres i la participació en congressos, cursos, etc. S’està potenciant la realització de sessions clíniques setmanals via telemàtica per tal que tots els residents, independentment de la unitat o servei on estiguin rotant hi puguin assistir. Paral·lelament, i de forma anual, l’Hospital ofereix a tots els residents de Pediatria cursos de Suport vital avançat pediàtric, Reanimació neonatal completa, Atenció Inicial al Trauma pediàtric, Transport pediàtric, lactància materna i un curs sobre el programa d’optimització d’antibiòtics PROA, entre d’altres.

És essencial que els residents es formin en la metodologia de la recerca, necessària per participar i desenvolupar treballs d’investigació. Durant la residència els convidem a dur-los a terme i poder així participar en comunicacions a congressos i publicacions.

Disposem d’una Subcomissió de Docència de Pediatria, formada per residents i tutors, que representen els diferents Serveis i Unitats Assistencials de la pediatria. Els components d’aquesta subcomissió vetllen per l'aplicació pràctica de la formació i la seva integració en l'activitat assistencial. Gràcies a la implicació d’aquests professionals garantim el control del compliment dels objectius dels programes de formació.

Tots els objectius docents els assoliràs en 4 anys de residència, que es distribueixen de la següent manera:

 •  Durant el primer any de residència el resident es forma en aquelles especialitats que considerem bàsiques i transversals: Urgències, Hospitalització pediàtrica, Neonatologia de menor complexitat (inclou el nadó sa), Pediatria d’Atenció Primària i Endocrinologia pediàtrica.
 • El segon i tercer any es destinen a la formació en les especialitats pediàtriques: Pneumologia-Al·lergologia, Cardiologia, Nefrologia, Gastroenterologia-Nutrició-Hepatologia, Neurologia, Patologia infecciosa i Immunodeficiències, Oncohematologia, Cures Intensives Pediàtriques i Cures Intensives Neonatals.
 • El darrer any és un any de rotació voluntària que permet reforçar o ampliar aquelles subespecialitats que el resident consideri, així com formar-se en aquelles en què no ha tingut oportunitat durant la residència (Anestesiologia, Reumatologia, Cures Pal·liatives i Malalt crònic complex, SEM Pediàtric). Durant l’any de R4 també s’ofereix l’opció de fer una rotació externa de 2 mesos a un hospital nacional o internacional.

Per què fer pediatria a Vall d’Hebron

 • Perquè treballaràs en un hospital de referència directa per a la resta d'hospitals de Catalunya i altres comunitats autònomes.
 • Perquè comptem amb una unitat perinatal d'alt nivell tecnològic capacitada per a l'assistència de qualsevol patologia.
 • Perquè assistim a pacients pediàtrics que, per la seva complexitat clínica, requereixen el nivell més alt de tecnologia medicoquirúrgica.
 • Perquè tenim capacitat per realitzar les cirurgies més complexes (cirurgies cardíaques extracorpòries,  Neurocirurgia, tots els trasplantaments d’òrgan sòlid), així com altres tècniques de màxim nivell com trasplantament heteròleg de progenitors hemopoètics i  ECMO. Els pediatres ens encarreguem del maneig mèdic de tots aquests pacients.
 • Perquè podràs assolir els coneixements que necessita un/a pediatre/a per poder accedir al mercat laboral sense mancances, des de les consultes d’un centre d’atenció primària fins a totes les especialitats pediàtriques i serveis de cures intensives.
 • Perquè tindràs un tutor encarregat que et farà un seguiment continuat durant els teus quatre anys de formació.
 • Perquè l’ambient de treball és molt agradable, fomentant la col·laboració i no la competició.
 • Perquè com que som tants, faràs un munt d’amics que et duraran tota la vida.

Pneumologia

La Unitat Docent de Pneumologia està formada pel Servei de Pneumologia de l'Hospital Vall d'Hebron, amb participació dels Serveis de Medicina Interna, Cardiologia, Radiologia, Cirurgia Toràcica, Medicina Intensiva i la Unitat d’Urgències.

Places acreditades

3

Especialitats relacionades
Grups de recerca

Itinerari formatiu de Pneumologia

La pneumologia s’ocupa de la fisiologia i la patologia de l’aparell respiratori. La finalitat bàsica és l’estudi de l’etiologia, l’epidemiologia, la fisiopatologia, el diagnòstic, el tractament, la prevenció i la rehabilitació de les malalties respiratòries. Els principis diagnòstics i terapèutics de la pneumologia són semblants als de la medicina interna, encara que existeixin matisos que distingeixen clarament ambdues especialitats. L’aspecte diferencial més important és el de la seva dependència i domini de les tècniques específiques. Entre d’altres l’anàlisi de la funció pulmonar, l’endoscòpia respiratòria o toràcica, la polisomnografia i la poligrafia cardiorespiratòria, que són diagnòstiques, i la rehabilitació i la ventilació mecànica, que són les terapèutiques.

Per què fer l'especialitat a Vall d'Hebron?

 • Perquè com a participant en el programa de formació en pneumologia podràs observar, estudiar i tractar els pacients (ingressats i externs o ambulatoris) amb una gran varietat de malalties respiratòries.
 • Perquè al final de la residència podràs demostrar una competència i perícia tècnica en el diagnòstic i el tractament d’un ampli espectre d’afeccions respiratòries agudes i cròniques, tant en l’àmbit hospitalari com en l’extrahospitalari.
 • Perquè podràs desenvolupar programes de prevenció, promoció de la salut i educació sanitària amb pacients, familiars i la seva comunitat.
 • Perquè hauràs entrat en contacte amb línies de recerca clínica, experimental i/o epidemiològica que et permetran desenvolupar un esperit crític respecte a la literatura científica i desenvolupar les bases per a la teva autoformació continuada.

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vhebron.net, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.