Caprabo destinarà la recaptació del mes d'abril del programa de cèntims solidaris a la recerca del Parkinson

La campanya consisteix en la recollida de microdonacions, arrodonint els cèntims de la compra, per a ajudar a aquest estudi liderat pel Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

25/03/2021

Avui s'inicia una campanya solidària que Vall d'Hebron i la cadena de supermercats Caprabo han posat en marxa amb l’objectiu d’aconseguir fons per al projecte de recerca Vall d’Hebron Iniciativa per al Parkinson (VHIP), enfocat al desenvolupament de marcadors bioquímics per a la detecció precoç de la malaltia. La campanya consisteix en la recollida de microdonacions, arrodonint els cèntims de la compra, per a ajudar a aquest estudi liderat pel Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Per a donar suport a la iniciativa, que s’emmarca dins el programa Cèntim Solidari de Caprabo, els clients de la cadena de supermercats poden realitzar petites donacions, de manera voluntària i confidencial, en el seu pas per caixa. A més, tenen l’opció de fer-ho també de manera online, a través de la pàgina web de Caprabo.

Actualment, el Parkinson és la segona forma més freqüent de malaltia neurodegenerativa. De fet, a Espanya afecta ja a unes 120.000-150.000 persones. Es caracteritza per una pèrdua o degeneració progressiva de neurones que participen en el control del moviment, el que donarà lloc a símptomes motors característics de la malaltia com rigidesa, tremolor en repòs i lentitud de moviment.

No obstant això. Aquesta degeneració neuronal en els pacients comença anys abans de l’aparició dels primers símptomes motors, per la qual cosa, en el moment del diagnòstic, el pacient ja ha perdut una gran quantitat de neurones, cosa que dificulta el desenvolupament de nous tractaments. Per això, és essencial desenvolupar projectes de recerca com aquest, que ajudin a detectar el Parkinson de manera precoç, preferentment abans que apareguin els primers símptomes motors. A més, el descobriment de marcadors precoços d’aquesta malaltia podria permetre la seva aplicació a la població general en envelliment.

La investigació es realitzarà en persones que presenten un risc elevat de patir aquesta malaltia, en ser portadors de mutacions genètiques que predisposin al desenvolupament de Parkinson o en presentar símptomes no motors, manifestats anys abans dels símptomes motors. L’estudi es basarà en l’obtenció de mostres dels pacients participants en l’estudi, el processament d’aquestes mostres, i la seva posterior anàlisi genètica mitjançant seqüenciació per panels de gens i modificadors genètics i anàlisi metabolòmica per ressonància magnètica nuclear i espectrometria de masses. A més, també s’organitzaran jornades de divulgació per a pacients i familiars sobre la malaltia i els projectes de recerca.

El Dr. Miquel Vila, cap del grup de Malalties Neurodegeneratives del VHIR, ha destacat que “aquest tipus d’iniciatives són bàsiques per a donar suport a la investigació en Parkinson i, en el cas particular del nostre projecte, serà fonamental per a obtenir marcadors bioquímics que permetin detectar de forma precoç l’inici de la pèrdua neuronal relacionada amb la malaltia i, per tant, poder desenvolupa tractaments per a aturar o inclús prevenir la malaltia”.

 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.