Bioquímica clínica

L'Àrea de Bioquímica Clínica aplica els mètodes químics i bioquímics de laboratori al diagnòstic, control del tractament, seguiment, prevenció i investigació de les malalties i està formada per experts del laboratori clínic amb diferent bagatge professional, des de l'àmbit de l'assistència primària fins a l'alta especialització d'un hospital terciari. El repte del nostre projecte és mantenir l'alta automatització del laboratori central, fet que ens permet desenvolupar àrees de coneixement altament especialitzades en un centre de referència com Vall d'Hebron.

Places acreditades

2

Document

Itinerari formatiu de Bioquímica

Contacta amb la unitat docent

Els residents de Bioquímica clínica tenen diferents objectius i tasques especialitzades, segons la fase de la rotació en què es troben. També, durant tot el període formatiu els residents es preparen per fer guàrdies al Laboratori d’Urgències on s’han d’enfrontar al repte del ventall de proves i el temps de resposta requerit per un hospital de tercer nivell. A més, han d'adquirir competències en problemàtiques tècniques i de manipulació de mostres com també en lideratge d’equips de professionals o participar en la gestió del laboratori.

En les rotacions inicials es treballa en el Laboratori Core centralitzat, on hi ha una elevada automatització per cobrir la gran demanda d’un Hospital com Vall d’Hebron. Es cobreixen necessitats assistencials que van des de l’Atenció Primària fins a la dificultat de diagnòstic i seguiment de malalties d’alta complexitat (processos de trasplantaments, UCI, neonatologia, etc.).

Amb l’avenç del programa formatiu, els residents van entrant en les àrees de coneixement més especialitzades on ampliaran el coneixement fisiopatològic de malalties (nutrició i endocrinologia, marcadors tumorals, patologia hepàtica, metabolopaties, risc cardiovascular, reproducció assistida, etc.) com el desenvolupament de tècniques analítiques més complexes (cromatografia, espectrometria de masses, biologia molecular, etc.).

Conjuntament amb aquesta formació específica amb els professionals dedicats a la Bioquímica Clínica, tenen un contacte amb altres àrees de coneixement implicades als Serveis Clínics Centrals com l’eritropatologia, l’hematologia i hemostàsia bàsica, la immunologia i la genètica.

Finalment, destaquem la proximitat i la motivació que se’ls promou per participar en el grup de recerca del Servei de Bioquímica Clínica permetent col·laboracions amb grups de treball d’investigació i poder fer estades de recerca durant l’últim any de residència.

Els nostres residents tenen oportunitat d’una formació durant la residència que es complementa amb la possibilitat d’assistència a congressos i cursos d’interès relacionats amb l’especialitat.

Per què has de fer l’especialitat a Vall d’Hebron? 

  • Perquè som el laboratori clínic més gran i amb més activitat de l'Estat. Processem fins a 6.500 peticions diàries.
  • Perquè innovem amb cadenes robòtiques de preanalítica, connexió amb múltiples analitzadors automàtics, gestió per sistemes informàtics d'alta capacitat per mantenir una alta automatització.
  • Perquè treballem de la mà d’altres especialitats dels Laboratoris Clínics amb què compartim projecte, espais i instal·lacions.
  • Perquè som el laboratori clínic de l'Hospital assistencial terciari més gran de Catalunya, amb diagnòstics complexos i seguiment de pacients propis i externs.
  • Perquè fem possible la participació en jornades, seminaris o cursos, com el de protecció radiològica, estadística o documentació científica.
  • Perquè promovem la participació dels professionals en les sessions clíniques de formació continuada acreditada.
  • Perquè donem la possibilitat de realitzar exposicions orals sobre temes d'interès per al laboratori clínic a càrrec de personal facultatiu de l’equip, residents o especialistes externs.
  • Perquè fem possible les estades formatives en centres externs als Laboratoris Clínics Vall d'Hebron de fins a un màxim de 6 mesos, per iniciativa del Laboratori o dels mateixos residents. Els professionals poden triar altres laboratoris o serveis a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i hospitals nacionals o estrangers.
  • Perquè et formaràs en metodologies analítiques d'alta complexitat que et permetran accedir als mecanismes darrers de la fisiopatologia en un hospital terciari de referència.
  • Perquè t'entrenaràs en un laboratori d'assistència de 24 hores que dona cobertura a necessitats assistencials de 3 hospitals diferents: adults, maternoinfantil i traumatologia, combinant tècniques altament automatitzades amb altres d'alta complexitat

Itinerari formatiu transversal comú

R1

Immersió

Habilitats comunicatives

Investigació

Bioètica

R2

Biblioteca

R3

 

R4

Orientació post-residència

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.