Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
El Servei de Cirurgia Pediàtrica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron és referent a Catalunya en el tractament de la major part de problemes quirúrgics en edat pediàtrica i en alguns procediments per a la resta de l'estat espanyol. La nostra missió és tenir cura dels pacients pediàtrics que tenen un problema quirúrgic.
Itinerari formatiu de Cirurgia pediàtrica
La Cirurgia Pediàtrica és una disciplina que abasta un ampli espectre de patologies que van des de congènites, adquirides, mal formatives, infeccioses i tumorals, que inclou patologia del tòrax, abdomen i aparell genitourinari, entre d'altres.
La nostra participació a cura dels pacients s'estén des d'abans del naixement (fet, període prenatal) fins al gran adolescent.
Per oferir la màxima qualitat, el nostre servei s'estructura en diferents subespecialitats:
Aquesta estructura innovadora ens permet obtenir un gran nivell d'hiperespecialització i de competència en un domini determinat de la cirurgia pediàtrica moderna, cosa que beneficia encara més els nostres pacients pediàtrics i garanteix una millor qualitat d'atenció.
El nostre servei de Cirurgia Pediàtrica va ser el primer a Espanya a introduir un Programa de Cirurgia Fetal, formant part del programa multidisciplinari de Medicina Fetal.
Igualment, va ser el primer hospital de l'Estat a realitzar trasplantaments pediàtrics, renals des de 1981 i hepàtics des de 1985, inclusivament el primer a realitzar el primer trasplantament hepàtic reduït el 1987 i el primer "split" el 1992. El nostre Hospital i el nostre Servei continuen implicats de manera directa en els programes de trasplantament hepàtic i renal, que es troben entre els de més volum i amb millors resultats del país.
Apostem per la cirurgia d'alta complexitat, introduint tècniques cada cop més mínimament invasives als diferents grups d'edats pediàtriques, incloent-hi la cirurgia neonatal, i fins i tot travessant la frontera de la cirurgia fetal. Dins d'aquestes tècniques mínimament invasives s'inclou la cirurgia robòtica, i el primer hospital pediàtric de l'estat a desenvolupar, a partir de l'any 2009, un programa de cirurgia robòtica.
El nostre servei està acreditat actualment per diferents programes de referència tant nacionals com internacionals: CSUR (Centres, Serveis i Unitats de Referència del Ministeri de Sanitat) a Neuroblastomes, Sarcomes a la infància, Trasplantament hepàtic pediàtric, Trasplantament renal pediàtric, Extròfia Vesical i Epispàdies.
Som igualment “Full-Members” a diferents ERN (Xarxes Europees de Referència) com ERNICA i EUROGEN, i a Oncologia Pediàtrica i Eritropatologies.
L'any 2012, rebem el reconeixement Certificate of Hospital Accreditation per a Specialist Training in Paediatric Surgery de l'European Board of Paediatric Surgeons, amb el suport de la UEMS com a centre d'excel·lència per a la formació de cirurgians pediàtrics i el 2023 hem estat reacreditats una vegada més com a Centre d'Entrenament en Cirurgia Pediàtrica.
El nostre programa permet als residents adquirir una formació exhaustiva en totes les àrees de la cirurgia pediàtrica, que inclou, a diferència d'altres centres, des de trasplantaments d'òrgans fins a la cirurgia fetal, passant per la cirurgia neonatal, oncològica, toràcica, digestiva i urològica. La formació posa un èmfasi especial en les tècniques mínimament invasives més avançades, incloent-hi la cirurgia robòtica. Disposem d'un laboratori de simulació en cirurgia mínimament invasiva, cosa que permet entrenar els nostres residents en un ambient adequat i segur.
Durant el primer semestre, els residents es formen en cirurgia general i toràcica de l'adult. Posteriorment, s'incorporen al nostre servei, fent rotacions per les diferents subespecialitats depenent del seu programa formatiu. A les guàrdies (4-5 al mes), el resident està acompanyat per un metge adjunt de presència física. Durant l'assistència continuada es cobreixen les urgències quirúrgiques pediàtriques i es participa del programa d'atenció al politrauma pediàtric. Durant les guàrdies es potencia l'autonomia en la presa de decisions quirúrgiques del resident, així com l'execució de les diferents tècniques quirúrgiques que es realitzen. A més, els residents formen part dels programes de trasplantaments pediàtrics (hepàtic i renal).
L'itinerari formatiu del resident del nostre centre assegura l'aprenentatge de totes les subespecialitats en cirurgia pediàtrica, així com veure des de cirurgies ambulatòries fins a les cirurgies de molt alta complexitat com és la cirurgia oncològica complexa, malformació anorectal complexa o trasplantaments de víscera massissa entre d'altres. Alhora, hi ha un període de sis mesos on es poden dur a terme rotacions opcionals que pot triar el resident, entre les que ofereix el nostre centre: cirurgia plàstica pediàtrica, cirurgia cardiovascular pediàtrica, neurocirurgia pediàtrica, anestesiologia pediàtrica, cirurgia maxil·lofacial pediàtrica entre d'altres.
Es realitzen sessions de formació continuada entre els membres del servei i especialistes externs a aquest:
Durant el darrer any de formació, es fomenta la rotació a l'estranger a centres de referència internacional. Al llarg de tota la residència s'incentiva la investigació clínica i de laboratori, fomentant la presentació de treballs a congressos nacionals i internacionals i les publicacions.
Així mateix, es fan cursos formatius durant la residència que es consideren necessaris per a l'especialitat:
Durant el pas per les diferents unitats de rotació, l'equip pertinent us facilita els cursos i congressos de subespecialitzats a les que és més convenients assistir i/o aportar algun treball. Hi ha alhora cursos específics, que si són d'interès del resident, poden ser de caràcter opcional o obligatori.
En el camp de la recerca s'estimula a participar en les línies de recerca que el servei té en actiu, així com en nous projectes de recerca que poden estar o no relacionats amb aquestes línies de recerca, i que poden acabar amb la consecució d'una tesi doctoral.
Actualment, al Vall d'Hebron Insitut de Recerca (VHIR) mantenim diverses línies de recerca pediàtrica consolidada en cirurgia experimental, i en concret, sobre cirurgia fetal. El 2015 vam crear el grup de Bioenginyeria, Teràpies Cel·lulars i Cirurgia en Malformacions Congènites, que actualment investiga el tractament prenatal de l'espina bífida i l'hèrnia diafragmàtica congènita. A més, entre d'altres, hem realitzat projectes de recerca sobre brida amniòtica, gastrosquisi, atrèsia d'esòfag i ampliacions vesicals. Aquests programes de recerca translacional han permès que els pacientes es beneficiin dels mateixos, destacant les tècniques FETO (oclusió traqueal fetal a l'hèrnia diafragmàtica congènita greu) i la reparació prenatal del mielomeningocele, primer per tècnica oberta i des del 2015, per via fetoscòpica.
Pel que fa a la investigació clínica, destaca el primer estudi multicèntric randomitzat aleatoritzat sobre el tractament d'empiema paraneumònic, comparant la videotoracoscòpia davant del drenatge i ús de fibrinolítics, posteriorment publicat a la revista Pediatrics. A més, hi ha nombroses línies de recerca clínica a totes les unitats, amb publicacions en revistes nacionals i internacionals.
Simultàniament, col·laborem amb altres equips de recerca, particularment al camp de l'oncologia pediàtrica, així com en estudis col·laboratius i estudis multicèntrics internacionals. Grups de recerca experimental:
R1
Immersió
Habilitats comunicatives
Investigació
ABAT: Agents biològics altament transmissibles
Bioètica
eTEAMS I: Habilitats no tècniques
CUSAM I: Habilitats en orientació diagnòstica bàsica
R2
Biblioteca
eTEAMS II
R3
eTEAMS III
R4
eTEAMS IV: Curs bàsic d'instructors en simulació clínica
Lapsim I: Simulació en cirurgia mínimanent invasiva bàsica amb pelvitrains
Broncoscòpia flexible
Lapsim II: Simulació en cirurgia mínimanent invasiva bàsica amb pelvitrains
Simulació en cirurgia pediàtrica (bàsic)
Atenció inicial al trauma pediàtric
RCP avançada en pediatria
Lapsim III: Simulació en cirurgia mínimament invasiva avançada amb simulador virtual
Simulació en cirurgia pediàtrica (intermedi)
Lapsim IV: Simulació en cirurgia mínimament invasiva avançada amb simulador virtual/robòtic
Simulació en cirurgia pediàtrica (avançat)
R5
Lapsim V: Simulació en cirurgia mínimament invasiva avançada amb simulador virtual/robòtic
Cirurgia Digestiva i Trasplantaments Pediàtrics, Hospital Infantil i Hospital de la Dona
Cirurgia Oncològica Pediàtrica, Hospital Infantil i Hospital de la Dona
Cirurgia Maxil·lofacial Pediàtrica, Hospital Infantil i Hospital de la Dona
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.